pondělí 9. března 2020

Povolební termíny


Svolání ustavujícího zastupitelstva obce

Opakované volby proběhnou 14. 3. 2020.

Všechny lhůty se počítají od vyhlášení voleb Státní volební komisí. Předpokládejme, že výsledky voleb budou vyhlášeny 16. 3. 2020.

Od tohoto dne běží 10 denní lhůta, kdy je možné podat soudní přezkum, tj. do 26. 3. 2020.

Pokud nikdo nepodá návrh na neplatnost voleb k soudu, je možné svolat ustavující zastupitelstvo nejdříve na 3. 4. 2020 a nejpozději na 10. 4. 2020. Tím skončí omezený provoz chodu obce, který trval 6 a půl měsíce a obec se v něm nemohla dále rozvíjet.

V případě, že někdo návrh na soud podá, je soud povinen rozhodnout do 20 dní, tj. do 15. 4. 2020.

Jestliže soud návrhu na neplatnost voleb nevyhoví, svolá dosavadní místostarostka ustavující zasedání tak, aby se konalo do 15 dnů ode dne právní moci rozhodnutí soudu.

Jestliže soud návrhu na neplatnost voleb vyhoví, ke zvolení nového zastupitelstva nedošlo a ustavující zasedání se nekoná. Pouze dosavadní místostarostka pokračuje ve výkonu svých pravomocí, které jsou posíleny o pravomoc přijímat rozpočtová opatření a o pravomoc stanovit pravidla rozpočtového provizoria. Ostatním zastupitelkám skončil mandát zastupitele k 14. 3. 2020. Kvůli tomu se obec dostává do ještě větších nesnází, než měla při omezeném počtu zastupitelů a musí se čekat další měsíce na vyhlášení nových voleb. Což by trvalo minimálně další 3 měsíce.

Je na Vás, abyste svým HLASem zajistili, že k takovému stavu v Kozomíně nedojde!



Žádné komentáře:

Okomentovat