čtvrtek 25. října 2018

Personální výdaje z rozpočtu obce

Personální výdaje z rozpočtu obce

Stejně jako před čtyřmi lety znovu upozorňujeme na to, že personální výdaje z rozpočtu obce Kozomína jsou příliš vysoké. Starosta, který se plně nevěnuje pouze své funkci, ale společně s ní řídí svoje s.r.o. by neměl mít nárok na funkci uvolněného zastupitele a jeho odměna by neměla být v plné výši.

Pro ilustraci předkládáme tabulku odměňování členů zastupitelstva dle nařízení vlády č. 318/2017 Sb.  v které je stanovena hrubá měsíční odměna uvolněného člena zastupitelstva a maximální výše odměn neuvolněných členů zastupitelstva. Tyto odměny budou schvalovány na ustavujícím zastupitelstvu. První tabulka ovšem platí pouze do konce roku. Od 1. ledna 2019 je vydáno nové nařízení vlády č. 202/2018, které odměny zastupitelů navyšuje. Roční náklady vyplývající z tohoto navýšení zobrazuje druhá tabulka.

Z obou příkladů je ovšem zřejmé, že funkce starosty vykonávaná jako neuvolněná by byla úsporou pro rozpočet obce v částce vyšší než čtvrt milionu.
Protože nevíme, kolik má přesně obec Kozomín zaměstnanců na hlavní pracovní poměr a kolik na dohodu (o pracovní činnosti / o provedení práce) je ve třetí tabulce roční odhad nákladů na zaměstnance včetně odvodů.


Poslední tabulka zobrazuje predikci personálních výdajů na zastupitele a zaměstnance obce v příštím roce ve vztahu k příjmu rozpočtu.
2 mil. na personální výdaje ku 7 mil. příjmu je opravdu hodně.

Žádné komentáře:

Okomentovat